Delta Dunării, rezervație naturală

DSC06632

Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră din Germania și trece prin patru capitale mari ale Europei. După un traseu de 2.860 de km fluviul Dunărea formează la vărsarea sa în Marea Neagră, Delta Dunării. Este al doilea fluviu ca mărime din Europa după Volga și este printre puținele fluvii care curge de la vest la est.

Delta Dunării se află în Sud Estul țării și este limitată la Sud Vest de podișul Dobrogei, la Nord trece peste granița cu Ucraina, iar la Est se varsă în Marea Neagră. Această zona turistică găzduieste un peisaj mirific datorită faunei și florei diversificate.

După localitatea Pătlăgeanca, Dunărea se împarte în două brațe, Brațul Chilia (58 %) la nord și Brațul Tulcea la sud, iar prin zona la Ceatalul Ismail brațul se bifurcă în Sulina (18.8 %) și Sf. Gheorghe (23.2 %). Minunata deltă este traversată de o mulțime de canale, gârle, obținute prin corectarea cursurilor, mlăștinilor și mai ales a lacurilor: Merhei, Gorgova, Roșu, Lumina și multe altele.

Delta Dunării este localizată într-o regiune mobilă a scoarței pământului numită Platforma Deltei Dunării. Această platformă a Deltei Dunării se atinge în partea de sud vest cu Orogenul Nord Dobrogean.

Delta Dunării este un adevarat paradis și pentru oameni dar și pentru viețuitoarele care locuiesc în această zonă. Aici trăiesc 98% din fauna acvatică europeană. Amfibienii sunt reprezentați prin 2 specii de caudate și 6 specii de anure, iar reptilele prin 8 specii, majoritatea șerpi (4 specii). În această zonă sunt aproximativ 65 specii, cei mai mulți de apă dulce (60%), restul migrând primavăra din Marea Neagră. Între aceștia din urmă, sturionii și scrumbiile au rol important, atât stiintific, cât și economic.

Este una din cele mai frumoase și mai vizitate zone ale României. Acest tărâm al țării este atât de complex și de variat încât nu îl poi prezenta doar în câteva cuvinte sau făcând doar câteva fotografii. Mai multe informații pot fi găsite aici.

Alte posturi asemanatoare:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
  • Email
  • RSS

One comment on “Delta Dunării, rezervație naturală

  1. Marin Bucuresti says:

    Abia astept sa ajung si eu in Delta, este o locatie minunata pentru relaxare si pescuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On Youtube