Munții Parâng din Carpații Meridionali

Muntii Parang

Munții Parâng sunt cei mai stâncoși din grupa munților în zona dintre Jiu, Strei și Olt. Ei fac parte din Carpații Meridionali și sunt cei mai mari ca suprafață dintre masivele muntoase ale țării noastre. Munții Parâng sunt limitați în partea de vest de Valea Jiului, în partea de est se află râul Olteț și râul Lotru, la nord sunt marginiți de Muntii Șureanu, prin valea râului Jiul de Est, iar în partea de sud se află șirul depresiunilor Novaci și Baia de Fier.

Prin Munții Parang trece cea mai înalta șosea din România, Transalpina, care poate ajunge și la altitudinea de 2.200 de metri și îți oferă o priveliște de neuitat.

Suprafața totală munților Parâng este de aproximativ 1100 kmp și se întinde pe județele Gorj, Hunedoara și Vâlcea. Ei se deosebesc și sunt evidențiați prin masivitatea lor, care îi fac să fie asemănători cu Munții Făgăraș și prin numărul mare de lacuri glaciare (Mija, Călcescu, Roșiile, Iezerul Înghețat) care îi aseamănă cu Munții Retezat.

Datorită faptului că pe trase sunt puține cabane și puține refugii montane este considerat unul dintre cele mai sălbatice masive muntoase din țară.

Peste toata suprafața munților, se află un vârf muntos de peste 2.500 de metri numit vârful Parângul Mare cu o înălțime de 2.519 metri și trei vârfuri ce au înălțimea de 2.400 metri – Gemănarea.

Munții Parâng sunt limitați în principal de apele râurilor Jiu, Jiul de Est, Lotru, Lotrița si Olteț.

În partea lor sudică sunt câteva formațiuni calcaroase care au dat naștere la două peșteri foarte frumoase: prima este Peștera Muierilor ce se situează pe valea Râului Galbena și cea de-a doua este Peștera Polovragi aflată pe valea râului Olteț.

Alte posturi asemanatoare:

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On Youtube